NUNUK RAGANG, SABAH MALAYSIA ( RED BANYAN TREE )
Sokonglah laman web tempatan Sabah dengan cara mendaftar dan melibatkan diri dalam perbincangan forum Nunuk Ragang ini. Kalau bukan anda siapa lagi yang akan menyokong generasi kini? Bersama kita membina negeri Sabah yang maju dan makmur melalui perbincangan yang positif dan mudah-mudahan mampu meningkatkan minda generasi kini dan akan datang. Admin Nunuk Ragang

Kami adalah komuniti laman web yang prihatin terhadap perkembangan dan pembangunan minda rakyat Sabah secara positif demi generasi kini dan akan datang.


You are not connected. Please login or register

Celcom Broadband

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Celcom Broadband on Mon Jun 23, 2008 9:51 am

Borneo


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
Apa pandangan anda setakat yang anda tahu mengenai kemudahan internet wireless ini? Mar kita kongsi pengetahuan supaya terbuka fikiran kita menilai baik dan buruk serta kelebihan menggunakan alat ini. Laughing


_________________
Atagak Boros Atagak Kalansanan
View user profile

2 buat masa ni... on Mon Jun 23, 2008 5:02 pm

rumputt


New NR Members
New NR Members
Buat masa ni klu d tmpt aku...nda buli pakai ooo cb ni sbb punyalah slow connection. streamtx pun ndada. yg jd pilihan dialup n ku-band tp kuband pun slalu buat hal...isk2 inilah jgk nda bikin maju kampung Crying or Very sad

View user profile http://pitasonline.net

3 Re: Celcom Broadband on Tue Jun 24, 2008 1:04 am

shalon6095


New NR Members
New NR Members
saya pakai celcom brdband. Very Happy

View user profile http://www.myhpf.co.uk/apply001.asp?Friend=193370

4 Re: Celcom Broadband on Tue Jun 24, 2008 10:01 am

Borneo


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
rumputt wrote:Buat masa ni klu d tmpt aku...nda buli pakai ooo cb ni sbb punyalah slow connection. streamtx pun ndada. yg jd pilihan dialup n ku-band tp kuband pun slalu buat hal...isk2 inilah jgk nda bikin maju kampung Crying or Very sad

Saya sekarang gunakan device ini ( Celcom Broadband ) dan pada mulanya memang slow tetapi setelah saya periksa, rupa-rupanya ada dua pilihan dalam setting modemnya iaitu pilihan GPRS dan pilihan 3G.

Pada mulanya, saya gunakan liputan GPRS tetapi kelajuan seperti yang dinyatakan dalam promosi jualan device ini yang diiklankan merata tempat.

Namun begitu, apabila saya cuba tukarkan ke setting 3G sama ada 3G sahaja atau 3G Preferred, kelajuan mencapai 7.2 Mbps. Mustahil kan? Tapi itulah yang terpapar di taskbar di depan screen yang saya gunakan sekarang ini. Saya fikir, jika sesuatu tempat tersebut terdapat liputan Celcom handphone, device ini tidak menghadapi masalah untuk digunakan kerana modem CB ini menggunakan simcard Celcom 3G seperti simcard handphone.

Masalah semasa mula membeli ialah masalah harga modem. Saya gunakan pilihan kedua ialitu harga modem rm499 dan bayaran bulanan rm68 unlimited. Device ini mempunyai kelebihan iaitu kita boleh bawa ke mana-mana kita pergi menggunakan laptop. Jika kita nak share internet dengan pc lain, kenalah set pc atau laptop utama sebagai server dan smbung dengan wireless router untuk share wireless dengan pc lain.


_________________
Atagak Boros Atagak Kalansanan
View user profile

5 Re: Celcom Broadband on Tue Jun 24, 2008 10:02 am

Borneo


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
shalon6095 wrote:saya pakai celcom brdband. Very Happy

Apa pendapat shalon tentang CB ini? Very Happy


_________________
Atagak Boros Atagak Kalansanan
View user profile

6 Re: Celcom Broadband on Sun Jul 06, 2008 1:55 pm

Borneo


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
shalon6095 wrote:saya pakai celcom brdband. Very Happy

Apa pengalaman shalon menggunakan cb ni?


_________________
Atagak Boros Atagak Kalansanan
View user profile

7 Re: Celcom Broadband on Wed Jul 09, 2008 7:13 am

mr_kentaki


New NR Members
New NR Members
saya pun guna cb ni juga..cuma basic plan saja rm68..lagipun area saya ni cuma support 3G saja..tidak ada 3GX yang bole support 3.6Mbps..wow laju gak tu..kalah streamyx...tapi ni 3GX@3.5G ni cuma support area kk saja...cuma rm98 ja sebulan (unlimited)..

actually apa yg saya tahu, kalau modem kau showing 7.2Mps tu sebenarnya bukan speed connection dia 7.2Mbps..Its mean modem tu boleh support sehingga 7.2Mbps. (boleh support 3G/HSDPA/HSPUA)...So buat masa ni celcom punya coverage cuma support 3G/HSDPA punya speed...paling tinggi pun boleh capai 3.6Mbps..in future rasanya memang celcom akan upgrade lagi. So kalau siapa ada modem yg support HSPUA(more than 3.6Mbps) punya speed tidak lah payah tukar modem lagi.


Saya tidak guna usb modem tu..saya connect pakai henset saja. Kebetulan pula hp saya ada modem 3G/HSDPA..cuma bikin malas sikit mau tukar2 sim..

View user profile http://www.labuan2u.net

8 Re: Celcom Broadband on Wed Jul 09, 2008 10:53 am

sogokualalumpur


New NR Members
New NR Members
mr_kentaki wrote:saya pun guna cb ni juga..cuma basic plan saja rm68..lagipun area saya ni cuma support 3G saja..tidak ada 3GX yang bole support 3.6Mbps..wow laju gak tu..kalah streamyx...tapi ni 3GX@3.5G ni cuma support area kk saja...cuma rm98 ja sebulan (unlimited)..

actually apa yg saya tahu, kalau modem kau showing 7.2Mps tu sebenarnya bukan speed connection dia 7.2Mbps..Its mean modem tu boleh support sehingga 7.2Mbps. (boleh support 3G/HSDPA/HSPUA)...So buat masa ni celcom punya coverage cuma support 3G/HSDPA punya speed...paling tinggi pun boleh capai 3.6Mbps..in future rasanya memang celcom akan upgrade lagi. So kalau siapa ada modem yg support HSPUA(more than 3.6Mbps) punya speed tidak lah payah tukar modem lagi.

Saya tidak guna usb modem tu..saya connect pakai henset saja. Kebetulan pula hp saya ada modem 3G/HSDPA..cuma bikin malas sikit mau tukar2 sim..

Ya, memang betul tu mr kentaki ( selamat menyertai forum ini ). Saya diberitahu hari tu semasa purchase benda ni bahawa speed memang yg mr kentaki nyatakan tersebut bagi 3G setting. Pakej yg saya ambil pun ialah rm68 sebulan. Cuma, semasa saya bayar bil baru-baru ni, saya kena charge rm73. Tapi, berbaloi jugalah guna benda ni.

Kita semua berharap agar service provider ni dapat upgrade lagi speed device ni.

Berbanding dengan device yg lain, cb ni mudahalih dan boleh dibawa ke mana-mana dan tidak terikat kepada satu tempat sahaja dan tidak menggunakan talian telefon di rumah.

View user profile

9 Re: Celcom Broadband on Wed Jul 09, 2008 11:14 pm

mr_kentaki


New NR Members
New NR Members
actually kalau first bill memang mcm tu(bukan rm68)..ada charge2 tertentu,maybe untuk activation dan lain2 kali....but bill2 yang seterusnya akan tetap rm68 tu.. Saya sudah pakai cb di dalam 9bulan lebih sudah..sejak belajar di kl lagi..then after habis belajar pun masih guna lagi sini kk..

CB ni kelebihan dia fleksibel dan mudah kana bawa jak...kalau dari sudut technical memang wired broadband (streamyx/jaring) lebih laju dan stable dari wireless broadband ni..tidak dapat dinafikan hehehhehe...kalau suka download2 movie,lagu2 dan application rasanya memang tidak brapa sesuai guna CB(basic plan rm68)..memang boleh juga mau download,tapi tidak lah laju dan stable...mana tahan juga time2 download tiba2 terputus connection..

Adakah user yg guna 3GX (3.6Mbps) sini? saya mau tau lah mcm mana service dia? bulih tahan ka tu..

View user profile http://www.labuan2u.net

10 Re: Celcom Broadband on Thu Jul 10, 2008 1:49 am

karasumbang


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
mr_kentaki wrote:

CB ni kelebihan dia fleksibel dan mudah kana bawa jak...kalau dari sudut technical memang wired broadband (streamyx/jaring) lebih laju dan stable dari wireless broadband ni..tidak dapat dinafikan hehehhehe...kalau suka download2 movie,lagu2 dan application rasanya memang tidak brapa sesuai guna CB(basic plan rm68)..memang boleh juga mau download,tapi tidak lah laju dan stable...mana tahan juga time2 download tiba2 terputus connection..

Adakah user yg guna 3GX (3.6Mbps) sini? saya mau tau lah mcm mana service dia? bulih tahan ka tu..

Saya juga pernah mengalami masalah serupa ini dan ada beberapa kawan-kawan saya menasihatkan saya supaya menggunakan Download Accelerator untuk memastikan downloading stabil. Semasa saya download Linux Ubuntu free software menggunakan DA ini, ternyata connection stabil dan jika terputus pun boleh restore last connection.

View user profile

11 Re: Celcom Broadband on Sat Sep 06, 2008 1:40 pm

shalon6095


New NR Members
New NR Members
sy suda 2 kali rosak sim kad CB ni. setiap kali tukar kad kena caj rm5... tak puas hati tp tada pilihan, krn CB ni senang bawa p mana2.

View user profile http://www.myhpf.co.uk/apply001.asp?Friend=193370

12 Re: Celcom Broadband on Mon Sep 08, 2008 10:09 pm

walaitokou


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
shalon6095 wrote:sy suda 2 kali rosak sim kad CB ni. setiap kali tukar kad kena caj rm5... tak puas hati tp tada pilihan, krn CB ni senang bawa p mana2.

Macam mana boleh rosak tu shalon? Terjatuh kah?

View user profile http://sabah.forumotion.com/

13 Re: Celcom Broadband on Tue Sep 09, 2008 7:37 pm

shalon6095


New NR Members
New NR Members
walaitokou wrote:
shalon6095 wrote:sy suda 2 kali rosak sim kad CB ni. setiap kali tukar kad kena caj rm5... tak puas hati tp tada pilihan, krn CB ni senang bawa p mana2.

Macam mana boleh rosak tu shalon? Terjatuh kah?

bukan tejatuh. yg rosak simkad tu. sy tanya tu pekerja sana celcom, dia ckp ramai yg tukar simkad sbb masalah yg sama mcm sy, rosak sim kad. 2 kali suda rosak.

View user profile http://www.myhpf.co.uk/apply001.asp?Friend=193370

14 Re: Celcom Broadband on Thu Sep 11, 2008 6:57 am

Admin


Admin
Admin
shalon6095 wrote:
walaitokou wrote:
shalon6095 wrote:sy suda 2 kali rosak sim kad CB ni. setiap kali tukar kad kena caj rm5... tak puas hati tp tada pilihan, krn CB ni senang bawa p mana2.

Macam mana boleh rosak tu shalon? Terjatuh kah?

bukan tejatuh. yg rosak simkad tu. sy tanya tu pekerja sana celcom, dia ckp ramai yg tukar simkad sbb masalah yg sama mcm sy, rosak sim kad. 2 kali suda rosak.

Saya suspect ini mesti shalon selalu buka simcard tu betul tak? Selalu mengeluarkan simcard dari tempatnya juga kemungkinan boleh merosakkany benda ni.

View user profile http://nunukragang.forumotion.net

15 Re: Celcom Broadband on Thu Sep 11, 2008 11:31 pm

shalon6095


New NR Members
New NR Members
Admin wrote:
shalon6095 wrote:
walaitokou wrote:
shalon6095 wrote:sy suda 2 kali rosak sim kad CB ni. setiap kali tukar kad kena caj rm5... tak puas hati tp tada pilihan, krn CB ni senang bawa p mana2.

Macam mana boleh rosak tu shalon? Terjatuh kah?

bukan tejatuh. yg rosak simkad tu. sy tanya tu pekerja sana celcom, dia ckp ramai yg tukar simkad sbb masalah yg sama mcm sy, rosak sim kad. 2 kali suda rosak.

Saya suspect ini mesti shalon selalu buka simcard tu betul tak? Selalu mengeluarkan simcard dari tempatnya juga kemungkinan boleh merosakkany benda ni.

hehe bukan mcm tu admin, sy bru tanya bru2 ni. celcom ckp klu online lama sgt boleh rosak. sy tak buka pasang simkad sy. cuma online terlalu lama.

View user profile http://www.myhpf.co.uk/apply001.asp?Friend=193370

16 Re: Celcom Broadband on Thu Sep 11, 2008 11:50 pm

Borneo


NunukRagang Moderators
NunukRagang Moderators
shalon6095 wrote:
Admin wrote:
shalon6095 wrote:
walaitokou wrote:
shalon6095 wrote:sy suda 2 kali rosak sim kad CB ni. setiap kali tukar kad kena caj rm5... tak puas hati tp tada pilihan, krn CB ni senang bawa p mana2.

Macam mana boleh rosak tu shalon? Terjatuh kah?

bukan tejatuh. yg rosak simkad tu. sy tanya tu pekerja sana celcom, dia ckp ramai yg tukar simkad sbb masalah yg sama mcm sy, rosak sim kad. 2 kali suda rosak.

Saya suspect ini mesti shalon selalu buka simcard tu betul tak? Selalu mengeluarkan simcard dari tempatnya juga kemungkinan boleh merosakkany benda ni.

hehe bukan mcm tu admin, sy bru tanya bru2 ni. celcom ckp klu online lama sgt boleh rosak. sy tak buka pasang simkad sy. cuma online terlalu lama.

Setakat ini saya guna CB ni belum pernah rosak. Tapi kawan-kawan ada juga mengalami begini.


_________________
Atagak Boros Atagak Kalansanan
View user profile

17 Re: Celcom Broadband Today at 10:25 am

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum